As stated above, I went to work last Saturday. ni bukan entry nak sokong or provoke mana-mana pihak. ni just entry how my Saturday went like. eventhough papa dah cakap jangan pergi kerja masa 9 July. Mama pun cakap jangan. But i insisted to go, sebab ada hal nak settle.

Overall, memang agak susah nak travel especially untuk orang awam macam I yang tak berpihak pada mana-mana pihak dan tak berminat ke arah mana-mana pihak and all i want is, to go to work thats it. Pavi closed, bukitbintang closed, timesquare closed, klcc too. Some others small peniaga or penjaja yang generate money dengan jual air or whatsoever pada hari sabtu dimana semua orang akan keluar shopping pun affected for sure.


Malam before 9 july I googled which public transport I can take sebab jalan tutup.  So early in the morning at about 9am, I took Putra LRT from taman melati, and stop dekat Masjid Jamek. First impression? Lega. sebab as far as i concerned, major area includes Masjid Jamek. So bila turun Masjid Jamek, tengok dari atas station, kereta takde langsung, and that make sense lah sebab jalan tutup haha sepak kang kau ni sri. And yang nampak is banyak gila polis with limegreen jacket. and i automatically "wow. ok."

So i ride from masjid jamek then nak turun dekat salak selatan. otw ke salak selatan, station example like Pudu, and Hang Tuah dah mula tutup and lrt mula packed dengan orang muka cuak sebab tak tahu nak pergi kerja macam mana.

Sampai ofis, mengajar seperti biasa, time break, i googled updates about the rally etc. And then, pukul 1.30pm adik i called, she informed me that lrt taman melati, terminal gombak, wangsa maju are closed. So macam mana sri ni nak balik? Demmit, tadi bila nak pergi, buka, bila nak balik tutup pulak.

Bila habis kerja, I straight away beli ticket to Masjid jamek. And then ada notis tampal dekat counter yang Station Masjid Jamek tutup! fine. Dah tak tau nak pergi mana. then i asked the lady sitting in the counter, where should i go to reach putra lrt? Dia kata naik star sampai bandar tasik selatan, then naik KTM to KL sentral.

Ok so, I naik and stop dekat bandar tasik selatan and naik komuter. KTM station was hectic. semua orang saling membantu tunjuk direction. the situation was different really. Banyak gila foreigner cuak. I pun cuak jugak sebab masa ni pulak baru realised not enough cash how i wished 10 bucks dalam pocket cukup. nak cari atm dekat mana pulak time time macam ni.

lepas naik ktm rasa lega sikit. then I tengok map and plan dalam hati, ok, I nak stop dekat batu caves, then call papa suruh jemput. Tak sampai dua minit papa called,

"papa dengar the perhimpunan dah shift to Batu Caves, try not to stop there."

And i was like... ARGH. Dan tiba-tiba "ding dong, keretapi api ini tidak akan berhenti di station batu caves, harap maklum."


Rasa macam nak tumbuk dinding KTM tu je masa tu. Acah acah kuat lol. So next, plan nak turun kl sentral. from there, naik putra, turun mana2 station nearest and available to my house.

Turun je dari KTM dekat KL sentral, lega sangat. jalan jalan jalan nak pergi putra. HAHAHHAHAHAHAHAH. KL SENTRAL punya putra LRT pun TUTUP. now seriously buntu tak tahu nak balik macam mana. mana ada bus. dah lah sorang-sorang, duit cukup-cukup je, baterry phone pulak dah nak habis. how pathetic i was that time.

ramai gila orang dekat sana. hectic gila sebab ada yang dah tunggu 3 jam.  

ada sorang aunty ni tengah mengamuk dengan officer yang tgh jaga dlm 'pagar' lrt tu. lepastu semua orang mula jerit "bukak! bukak!"
Banyak gila photographers. ada yang tengah mengamuk, ada yang tengak gelak.
So haritu ada dua rally. Rally Bersih. and rally mogok suruh bukak gate lrt. :P






i waited there for about 2 hours. maybe less. duit critical, battery handphone pun duakalilima tengah critical jugak. Mama called, i kene lecture lagi, "mama dah cakap jangan pergi kerja kan?"

kalau snap sambil berdiri, u can see ramai gila tengah duduk macam pelarian.
and I'm one of them. AHAH. 


After hours of waiting, the gate finally open. the officer is so baik, dia kerja so effective. bila gate dah buka, the crowd semua cakap "aunty go in first! aunty go in first!" and everyone burst into laughters. haha serious funny that moment tapi malas nak cerita semua, but it was totally an experience.

Naik lrt, tiba2 ramai kawan. sebab semua orang tanya and mula borak dengan u:

"u tadi stucked brape hours?"
"alamak klcc station tutup lagi ni, where should i stop?"
"tadi u nampak tak rally tu? ramai gila orang"


lrt yang initially was so packed dah mula lengang. I was standing alone bersandar dekat tepi pintu and pandang the KL environment. No cars. empty. tapi bila nak masuk area setiawangsa dah mula nampak kereta.

i drop at taman melati station coz takut station gombak close and took a cab and went back home. safe and sound.


mind map: stations lrt which i took that day, naik dan turun.



which is 8 different stations in total.



Disclaimer: I am not part of any so called Bersih 2.0 rally, nor the Patriot. I just went out for work and what can i say more? Its an LRT day. Hee.










Comments (10)

On July 12, 2011 at 12:12 AM , Ayeem Jemain said...

hahahaha. sangat adventurous

 
On July 12, 2011 at 12:18 AM , SunDreamcatcher said...

loved it~! =)

 
On July 12, 2011 at 12:18 AM , MuNsYi SaMa said...

Rasanya tak perlu nak tutup stesyen LRT kot. macam menyusahkan orang yg tak bkenaan. dah sah2 tak boleh naik kete pegi keje, mesti naik public kan. haish.

but that aunty save the day.hehe

 
On July 12, 2011 at 12:36 AM , van der Rui said...

Bila lagi nak merasa... hehe

 
On July 12, 2011 at 1:45 AM , Afiq Sahidi said...

nice journey!!

 
On July 12, 2011 at 3:38 AM , anis.farhana said...

haha, even at that time mesti rasa cam nak ketuk org, u got to admit, it was once in a life time exp kan kak? haha..i went to driving class too that saturday, like every persimpangan diorng block, journey 15 min jadi 40 mins..sabar jelahh kan??

 
On July 12, 2011 at 4:25 PM , Awok's Kiter (SyaAz) said...

waah... pengalaman xleh lupa tu Sri... hehe tapi alhamdulillah, Sri selamat jugak sampai umah kan.... :)

 
On July 14, 2011 at 12:42 AM , Farahin Ahmad said...

naseb baek pegi keje kalo tak, tak dek la pengalaman cemni..hehe

 
On July 25, 2011 at 2:46 PM , Nash said...

haha, what a day you had..

 
On August 5, 2011 at 7:09 PM , si macho said...

follow blog cikgu cumil taww :)